Проверяват Централния плаж в старата част на Созопол, съобщиха от Министерството на туризма. Експерти от министерството на туризма ще проверят извършваните дейности за изграждане на пясъчни диги на Централния плаж в Стария Созопол, съобщиха от Министерството на туризма. 

В публичното пространство бе изнесена информация, че там с техника се издига защитна дига, която да предпази плажната ивица.

Проверката ще установи дали концесионерът на ивицата изпълнява стриктно договорните си задължения по стопанисването й. Проверката ще бъде съвместно с други компетентни институции. 

Община Созопол и концесионер на плаж в спор за пясъчна дига

Община Созопол и концесионер на плаж в спор за пясъчна дига

Екоинспекцията е информирана за случая

Причината за проверката е, че на централния плаж в Созопол се изгражда пясъчна дига, която е почти готова. Тя е по цялото протежение на ивицата, висока е почти три метра и е съвсем близо до брега на морето, съобщиха по-рано от bTV.

Изграждането на защитни диги вече е практика на някои големи плажове. По този начин концесионерите защитават заведенията от зимните бури. Тук това се случва за първи път и хората се притесняват, че разкопаването на пясъка може да унищожи плажа.

По време на проверката от "Басейнова дирекция"- Бургас в четвъртък багерът изненадващо спира работа 20 метра преди края на ивицата, а по-късно напуска плажа.

Жителите на Созопол са подготвили подписка срещу разкопаването на плажа. Според тях морето няма да причини щети на заведенията.

Хората твърдят, че дигата е опасна. Може, например, дете да се покатери по нея. Ако падне, то ще се удави и няма как да бъде спасено. А дигата спира и достъпа до самия плаж.

Кметът на Созопол Тихомир Янакиев заяви, че общината не отдава плажа на концесия и не е собственик, но е разпоредена проверка. По думите му от "Басейнова дирекция" са установили нарушения, защото пясъкът се изгребва от прибоя.

Представител на концесионера омаловажи тревогите на хората и каза, че пясъкът ще бъде върнат. "Това се прави тук за първа година и затова хората са притеснени. Пясъкът ще бъде на същото място догодина", каза Илиян Иванов.