Нивото на река Камчия край село Гроздьово и по поречието към морето е започнало да спада, съобщиха от пресцентъра на община Долни чифлик.

По последни данни от 19.00 часа понижението е било 20 см. Няколко часа по-рано кметът на общината Борислав Натов обяви бедствено положение, след като от областния кризисен щаб оповестиха, че се очаква висока приливна вълна заради преливането на язовир „Цонево".

След като беше задействана процедурата за реакции при кризисни ситуации, в Гроздьово са били съсредоточени аварийни екипи на Гражданска защита и пожарната, патрули на полицията, екипи на електроразпределителното дружество, на Напоителни системи и ВиК.

Започнала е организацията за евакуация при необходимост на 60 души от 42 къщи в Гроздьово. Хората са били предупредени, осигурени са били транспорт и места за настаняване в училището на селото.

Доброволци са напълнили с пясък стотици чували и са започнали да вдигат дигите в ниските им части. В усмиряването на Камчия се е включила и техника на община Долни чифлик и на местни фирми.

"Всички трябва да свикваме с рисковете и да бъдем готови да се справяме с тях. Има много критични места в страната, но най-важното е да се предприемат контролирани действия, за да се запази живота и здравето на хората". Това заяви за "Часът на Милен Цветков" министърът на околната среда и водите Ивелина Василева, която посети детската градина в село Цонево, където ще пренощуват бедстващите хора от района.

"Когато валежите са в толкова голям обем, неизбежно се повишават нивата на реките и язовирите и затова трябва да се вземе превенция, доколкото тя е възможна", добави още министър Василева.