Канал за трафик на хора от Близкия Изток през България за страните от ЕС разкриха при съвместна акция служителите от НСГП, НСБОП и РЗБОП в Монтана и Видин. Операцията е проведена под надзора на Районна прокуратура- Видин.

При опит да преминат държавната граница в участъка на ГПУ-Кула, землището на с. Подгоре, на 13 юни са задържани 21 чужди граждани от Ирак, Афганистан и Сомалия и др. В продължилата операция спецполицаите заловиха и петима българи - организатори и помагачи в незаконното извеждане на чужденците. Четирима от тях са криминално проявени и вече са били задържани за трафик на хора.

Каналът е действал близо година. Групите са се сформирали в София, транспортирали се до Монтана, където в повечето случаи дебнели удобен момент за нелегално пресичане на зелената граница.

Изчаквайки, бегълците били подслонявани в запустели стопански постройки и къщи в горите край Монтана. Оттам при подходяща възможност те се прехвърляли в Сърбия и Черна гора. За услугата каналджиите взимали средно по 400 долара на човек.

По случая е образувано дознание в РГС- Видин. Не отговарят на истината твърденията, публикувани на 22 юни в столичен всекидневник, за подозрения в участие на служители от звената за борба с организираната престъпност в канала, заявяват от пресцентъра на МВР.