Тракийското светилище в местността Мишкова нива край Малко Търново се нуждае от спешна реставрация и консервация. Археологическият паметник е заплашен от разрушаване и е нужен сериозен финансов ресурс, за да се решат проблемите кардинално. Това обяви кметът на общината Илиян Янчев, цитиран от БТА.

Местният управник информира, че тракийското светилище в Странджа е било одобрено днес в първия кръг от програмата „Седемте най-застрашени". Обектите са били обявени от организацията за европейското културно наследство Европа Ностра и Института на Европейската инвестиционна банка.

Окончателният списък на седемте избрани обекта ще се оповести публично на 5 май по време на Конгреса за Европейското наследство във Виена, посочи Янчев.

Паметникът в местността Мишкова нива е обект от национално значение и е с висока научна и културна стойност за българската и световната археологическа наука. Правените опити до сега за частично финансиране на някои от дейностите по реставрация показват, че те не са достатъчни, коментират от общината.