Продължават усилията на над 300 служители на вътрешното министерство за преодоляване на последствията от усложнената оперативна обстановка в областите Бургас, Смолян, Кърджали, Хасково, Благоевград и Варна, информират от МВР.

Областният управител Недялко Славов обяви днес бедствено положение в Смолянска област заради обилните валежи, свлачищата, срутищата, паднали дървета и електрически стълбове. Това стана веднага след като кметовете на Смолян и Девин Николай Мелемов и Цветалин Пенков обявиха бедствено положение в общините си.

Евакуирани бяха жители от село Дъбравино община Аврен, Варненска област, заради риск от преливане на река Камчия. Това съобщи инж. Станко Станков, секретар на Областния кризисен щаб при защита от бедствия – Варна, цитиран от "Фокус". Той добави, че нивото на реката е високо, поради което се прибягва към тази мярка. Инж. Станков посочи, че до часове се очаква и взривяване на дясната дига на река Камчия в района на село Красимир, с цел облекчаване на водния поток и разливане в посока на земеделските земи. Акцията е съгласувана с всички институции. Към момента се задържат нивата на реките Ана дере и Провадийска.
Остава в сила и обявеното бедствено положение на част от територията на общините Дългопол, Провадия, Аврен и Аксаково.

Директорът на ГД «Пожарна безопасност и защита на населението» инж. Николай Николов посети област Бургас и се запозна с действията на спасителните екипи. Към момента пожарникари, спасители и полицаи участват в локализирането и ликвидирането на над 40 произшествия. Няма данни за пострадали хора.

В област Бургас е регистрирано свлачище в района на село Билка и е затворен за преминаване Ришкия проход. На място, за да почисти пътя е екип от областното пътно управление. Наводнена е основно северната част на бургаския квартал „Лозово". Водата е заляла трафопост в района на спортна зала "Младост", прекъснато е електрическото захранването. В районите на комплексите "Изгрев", "Сарафово" и "Зорница" има множество наводнени къщи, приземни етажи и подлези. Граждани са подали сигнали, че в к-с "Меден Рудник" заради силния вятър има висящи части от ламаринени покриви и облицовки на сгради, изкоренени са и дървета.

В село Ливат реката е преляла и е наводнила част от околните дворове и къщи. Подобно е и положението в село Лясково, Карнобат и околните малки населени места. В Община Средец има множество сигнали за наводнени къщи и паднали дървета. В с. Дебелт от наводнени постройки са евакуирани 10 души.

Създадените групи за наблюдение са регистрирали покачване нивото на водата в язовира до с. Зорница. Сигнали за наводнения са получени и от хора, живеещи в селата Белила, Светлина, Дюлево, Дебелт и Радойново.
На територията на област Бургас, поради наводнение на пътното платно, са затворени главен път Бургас - Варна /за леки автомобили/, пътят Обзор - Варна и пътят Бургас - Средец в района на с. Константиново.

Отворен за преминаване е пътят между Гоце Делчев и Сатовча. Само тази сутрин са получени над 30 сигнала за отводнявания и отстраняване на паднали дървета. Регистрирано е повишаване на нивото на реките в областта /Струма с около 60см/. Общински фирми участват в почистването на паднали камъни и дървета на пътното платно на пътищата Белица - Семково и Якоруда - Трещеник.
Към момента нивото на река Черна в град Смолян остава високо. Пет пожарни екипа отводняват различни адреси в района. Обявено е бедствено положение на територията на община Девин.

В област Сливен пътищата са проходими при зимни условия. Пътните настилки в равнинната част и планинската част са мокри. Активизирано е свлачище на път II-48 /Петолъчката - Котел/ на 100 м от разклона за с. Жеравна /Община Котел/. Затворено за движение е едното платно.
Продължава да бъде усложнена обстановката в гр.Дългопол, където са наводнени къщите, разположени в ниската част на населеното място. На територията на общината е обявено бедствено положение. В Община Провадия река Анадере е излязла от коритото си и е наводнила дворове, постройки и земеделски земи в селата Комарево, Овчага, Бозволийско, Блъсково и Юнак.

Извършени са 10 отводнявания на общински обекти в град Елхово. Към момента няма обявено бедствено положение и не са въведени плановете за защита при бедствия. Своевременно се уведомяват областния и общинските съвети за сигурност относно нивото на реките. Към момента нивата на реките в областта са - Тунджа при гр. Ямбол - 365 см при критично ниво 560 см, Тунджа при гр. Елхово - 367 см при критично ниво 395 см и Мочурица при с. Чарда- 325 см при критично ниво 495 см.

В Кърджали ситуацията към 20 часа е под контрол, съобщиха от пресцентъра Министерството на отбраната. Водата от язовирите се изпуска контролирано. До всички населени места вече има достъп. Министърът на отбраната Николай Ненчев изрази своята съпричастност към жителите на града и увери представителите на местната власт, че военните формирования са в готовност да помогнат при необходимост. „Имаме готовност да реагираме с хора и техника", посочи той.

Поискаха от нас хора в община Болярово, с. Попово. Утре в действията в помощ на жителите на с. Попово ще се включат 20 военнослужещи. Благодарение на добрата координация и взаимодействие и навременното информиране няма загинали хора в област Кърджали", разясни министър Ненчев.

Министърът на отбраната Николай Ненчев утре, 2 февруари, ще бъде в с. Попово, община Болярово, където на пострадалите от наводнението ще помагат 20 военнослужещи.

На територията на област Добрич в селата Опанец, Драганово и Богдан има залети земеделски земи, дворове на къщи. Екипи обхождат критичните точки и следят за нивото на реките и водоемите в района. Към момента не се налага евакуация.