Подлезът, който е близо до Външно министерство в София, вече си има и име - той е Музикален. Този нов облик му придадоха студенти и доброволци, които украсиха с графитите си това пешеходно пространство.

"През последните четири години основно са ремонтирани 50 пешеходни подлеза, от тях 40 са оборудвани с видеонаблюдение", заяви заместник-кметът на София Любомир Христов. Той бе едно от официалните лица, които присъстваха на представянето на художествено оформление на подлеза на бул."Цариградско шосе" и ул."Александър Жендов".

Христов уточни, че има екипи, които са в готовност да реагират при наводнения и аварии в подземните соръжения. ""Някъде има и физическа охрана", каза той.

Столична община започна изпълнението на програма за ремонт на пешеходните подлези. От 2012г. са обновени 50 от общо 80 подлеза. Тази година цялостно ремонтираните през 2011 година 4 подлеза, отново трябва да се ремонтират, защото станаха жертва на вандализъм.

Това са подлезите на площад "Ситняково" - на ул. "Гео Милев" и "Шипченски проход", както и на "Витошка" и "Пенчо Славейков". Заедно с ремонта там ще бъде поставено и видеонаблюдение.

Предвижда се да бъдат обновени още пет пешеходни подлеза, а през 2016 година - шест. Поетапно се работи за осигуряване на достъпна среда за хора с увреждания и е възложено проектирането на асансьори, където има реална възможност те да бъдат поставени. От столична община не уточняват дали ще поставят козирки, които да предпазват стълбищата на подземните съоръжения при дъжд и сняг.

Проектът „Музикален подлез" оформен чрез Фонда за иновации в културата на Столична община. Проектът е изпълнен от неправителствена организация „Подлезно", в която участват студенти от НБУ и УАСГ. На събитието присъстваха и кметът на район „Изгрев" Цветомир Жеков, директора на дирекция „Превенция, интеграция, спорт и туризъм" Ирена Димитрова.