„Общинските съветници от ГЕРБ се опитват да политиканстват с национално културно богатство, каквато е крепостта „Кракра".

Така кметът на Перник Росица Янакиева определи нападките на местните законотворци, че уникалната пернишка крепост е заприличала на цирк с реализирането на проекта „Подобряване на туристическа атракция - Средновековна крепост „Кракра Пернишки" в Перник и свързаната с нея инфраструктура". Тя уточни, че визуализацията на крепостната стена заедно с осветлението струва 1,9 млн. лв. Останалите средства до 3,7 млн. лв. са за строителство на посетителския център, инфраструктура, електронния гид и други дейности по проекта.

Янакиева поясни, че този ОбС не е взимал никакви персонални решения за крепостта „Кракра", тъй като това е станало през периода 2010 и 2011 година, преди неговото конструиране. Тя припомни факти от различните етапи на проектиране на крепостта „Кракра".

По нейните думи това, което се вижда е част от реставрационни дейности. Първоначално било предложено да се надгражда с ломен камък, но от Националния институт за културно наследство категорично заявили, че не може.

„Затова бяха предложени три варианта и от Министерството на културата одобриха това да стане с полимер-бетон", поясни Янакиева. Кметът на Перник помоли лаици да не дават „компетентни" мнения за неща, от които нямат и понятие и да изземват функциите на държавата.

„Още повече, че това става въпрос в период, в който въобще не може да се говори, че община Перник е била любимка на централната изпълнителна власт. Ако някой има претенции, да заведе съдебни искове към министерството на културата и министерството на регионалното развитие и благоустройството, които са подписали тези договори", предупреди Янакиева.