Глоба от 500 000 лв. е наложена на френската компания „Монтюпе“ ЕООД. Наказателното постановление е връчено днес от експерти на Регионалната инспекция по околната среда и водите (РИОСВ)-Русе. Санкцията е за нарушение на условие в комплексното разрешително на дружеството, съобщават от екоинспекцията.

Припомняме, че в средата на месеца стана ясно, че екоинспекторите дават на прокурори френската компания заради системно нарушение на екологичното законодателство. Инспекторите са установили, че компанията за производство на автомобилни части е основният замърсител на въздуха в Русе в последно време.

От РИОСВ обясняват, че на 10 септември при извънредни обходи и съвместни проверки в констатирано нарушението – изпускане на непречистени отпадъчни газове чрез димни люкове (неорганизирани източници) на покрива на производствено хале № 3. Съвместните проверки с представители на община Русе били извършени във връзка с множество сигнали от граждани за неприятни миризми.  Същото нарушение било установено и на 11 септември вечерта. То е удостоверено с термоанализатор на „Гранична полиция”.

На 12 септември е наредено на оператора да пломбира 108 вентилационни клапи. На дружеството са дадени и предписания до 26 септември да осигури възможност за трайното им  запечатване и да започне процедура по преразглеждане на условията в комплексното разрешително.

В последствие проверка е установила, че вентилационните клапи са блокирани трайно.

Тъй като имал нужда от време за подготовка на документацията, операторът „Монтюпе“ ЕООД е поискал срокът за началото на процедурата да бъде удължен до 7 октомври.

От екоинспекцията допълват, че по разпореждане на Окръжната прокуратура в Русе проверките на дружеството ще продължат.

В 7-дневен срок операторът може да обжалва наказателното постановление.