Кейовата стена на Русе сериозно е увредена от високите пролетни води на река Дунав и последните наводнения в Западна Европа и Сърбия, съобщава БГНЕС. Стената е изградена преди близо век в района, известен като Конския плаж.

Съоръжението е направено от масивни камъни и до момента цялостна рехабилитация не е извършвана.

Първите сигнали за рушенето на стената са постъпили след миналогодишното пролетно пълноводие. След спадането на Дунава сега става ясно, че проблемите са се задълбочили.

Местната администрация в Русе е направила проект за рехабилитация и възстановяване на съоръжението, но за съжаление няма финансова възможност. Именно заради това се налага общината да кандидатства пред Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане, обясни директорът на дирекция „Обществен ред и сигурност" в общината Спасимир Димитров.

Той посочи, че кейовата стена е необходима за безопасността на пристанище „Пристис" и на града. По думите на Димитров проблемът има нужда от трайно решение, защото ако продължи по този начин, има опасност от пълното разрушаване на стената и прилежащата инфраструктура - кейовата ивица и пешеходната зона край Дунава. Ситуацията допълнително се усложнява от избуялата сред камъните растителност.

Проектът е на стойност 1,8 млн. лева и целта му е съоръжението не само да се ремонтира, но и да запази сегашния си вид - да бъде каменно, за да не се наруши архитектурният облик на целия район. Предвидено е да се използват каменните блокове, които водата е съборила, и едва около 10% нов камък. Проблемът обаче е, че в Русе не могат да се намерят каменоделци, които да обработят камъка. Оказва се, че тази професия, както и професията на майсторите на паваж, са сред изчезващите, а са необходими дори и днес.

Междувременно русенци са решили да се възползват от откъртените камъни и с част от тях са заградили водна площ от реката, превръщайки я в своеобразен басейн.