Служителите на РЗИ - София изнемогват и имат нужда от доброволци, които да помагат в епидемиологичните проучвания. Това каза пред Нова телевизия д-р Инна Балабанова, която е директор на дирекцията. Тя сподели, че ситуацията в София е доста тежка. Постоянно служителите излизали в болничен. Когато един оздравява, се разболява друг, посочва Балабанова.

По думите й целият ресурс на СРЗИ е мобилизиран в борбата с COVID-19. "Категорично силите не ни стигат. Търсим доброволци, които да ни помагат в епидемиологичните проучвания. Те ще трябва да се обаждат на хората и да изясняват кога човек е получил положителна проба, има ли контактни и кои са те, за тях има 10 дни карантина", допълни тя.

Стойчо Кацаров: Обмисля се локдаун, това е последната възможност

Стойчо Кацаров: Обмисля се локдаун, това е последната възможност

Изборите нямат нищо общо с мерките, категоричен е здравният министър

Инна Балабанова сподели, че около 30 души са откликнали на призива за помощ. Тя сподели, че нейните служители, които са общо 25 души, работят непрестанно, дори и през уикенда. Те правят епидемиологични проучвания, карантинират, дават дежурства и ходят на проверки.

Тя се надява от другата седмица ситуацията да се подобри, но това са само прогнози. "Всеки ден моите екипи обикалят с полиция в големи молове, вериги, заведения. В петък бяхме на нощта проверка по дискотеките", уточни Балабанова.

Сподели и за куриозен случай от проверките. Докато проверяващите сканирали сертификата на служител в заведение, негова колежка му изпратила SMS, в който посочва, че се е скрила в склад и моли да й съобщи кога проверката е приключила.

2836 новозаразени и 46 починали за денонощие

2836 новозаразени и 46 починали за денонощие

В интензивните отделения са настанени 685 пациенти

По думите й са заварили много добра организация. "Ние проверяваме сертификатите и с валидатор, не само сертификата на хартия. Ако през първите дни налагахме актове, то сега всички са изрядни", допълни Балабанова.

"В момента вървят обсъждания дали да се признава наличието на антитела. Според мен наистина трябва да бъде доказано, че този човек е безопасен за другите. Тази тема трябва да се консултира с научния капацитет, които да кажат дали да се признават антитела и за колко време", поясни Инна Балабанова.

Антителата не дават COVID сертификат, натъртват от МЗ

Антителата не дават COVID сертификат, натъртват от МЗ

Припомнят заключенията на Европейския център за профилактика и контрол на заболяванията