В реставрираното Даново училище ще бъде представена изложба "Образованието в Перущица". Така започват тридневните тържества за празника на града и отбелязване на 139 години от Априлското въстание, съобщи БГНЕС.

В историческата църква " Св. Архангел Михаил" ще бъде отслужена заупокойна молитва, а вечерта с тържествена заря - проверка на площад "27-ми априлий" ще бъде почетена паметта на загиналите през 1876 година перущенци. В неделя на централния площад е Арт фестивала в перущица.

Първият учител в Дановото училище е бил големият просветител Христо Данов, въвел през 1850 година взаимоучителния метод. Това е едно от първите смесени училища в България по това време.

Построено е, както и църквата " Св. Архангел Михаил", през 1847 година. По време на Априлското въстание около 600 старци, жени и деца, намерили подслон в църквата по време на седемдневната обсада. Перущица била ограбена, 350 къщи били изпепелени.

Жертвите, дадени от Перущица в тези паметни дни, са 348 души. Една от историите на Перущица разказва за обущаря Кочо Честименски, който убива жена си, децата си, а после сам слага край на живота си, когато става ясно, че башибозуците нахлуват в църквата. И други са последвали примера му. Костите на мъчениците са погребани в църквата.