5,12 млн. лв. собствено финансиране ще отдели Столична община това лято за модернизацията на 17 детски градини и 17 училища.
Сградите са в 18 административни райони на града.

Това съобщи днес на пресконференция Ирина Савина - заместник-кмет по направление "Инвестиции и строителство", цитирана от БТА.

По думите й образованието е един от основните приоритети на Столичната община през последните години.

Савина каза, че през това лято в детските градини и училищата ще се прилагат мерки за енергийна ефективност и ще се извършва конструктивно укрепване на сградите, там където е необходимо, като превенция срещу земетресения. От общата сума за ремонти - 5,12 млн. лв., 1,8 млн. лв. са предвидени за осем училища и 10 детски градини, които трябва до края на годината да бъдат енергийно обновени.

На стойност 3,32 млн. лв. е програмата за конструктивните укрепвания в 10 училища и 8 детски градини в почти всички административни райони на столицата. Ремонтите ще започнат след 1 и 20 юни и ще приключат до 15 септември.

В сайта на Столичната община ще бъде публикуван график на строителните работи, посочи заместник-кметът.

Още от сега се знае, че в 134-та логопедична детска градина и в 25-о училище в "Красно село" ремонтите ще продължат и след началото на учебната година.

Ирина Савина припомни, че в 90 процента от училищата и детските градини в столицата са внедрени частични мерки за енергийна ефективност през последните години.