С "Шествие на мира" Велико Търново почете паметта на жестоко убитата студентка Вероника Здравкова, съобщи bTV. 40 факела отброиха дните от нелепата смърт на 23-годишната студентка. Десетки студенти от различни специалности и преподаватели се включиха в събитието.

Ние очакваме държавата да си свърши работата и това шествие да не остане едно шествие, което да мине покрай залите на кметството, наистина да вземат отговорности и мерки за нашата сигурност като студенти", заяви един от младежите.

С минута мълчание пред паметник "Майка България" студенти и граждани почетоха паметта на убитото момиче. Те изчетоха и декларация с искания – за решително и справедливо правораздаване и премахване на двойния стандарт в съдебната система.

Исканията им са за едно по-сигурно бъдеще, за да могат те да живеят и да се реализират в България, а не да търсят изхода на последната спирка на новото метро и оттам на Терминал 2", посочи проф. Пламен Легкоступ, ректор на ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий”.

Декларацията ще бъде изпратена до премиера, председателя на парламента и главния прокурор.

Припомняме, че Вероника бе убита на 28 февруари вечерта край моста при жп гарата във Велико Търново. Според разследващите момичето е станало случайна жертва на рецидивиста Илиян Здравков, който по това време чакал влак за Горна Оряховица.

От самопризнанията на Илиян става ясно, че от чантата на студентката е откраднал 25 лева и дебитната й карта. При опит да изтегли пари от картата във вечерта след убийството, Здравков е засечен от полицията.