Дирекцията за национален строителен контрол издаде 4 заповеди за събаряне на общо 24 незаконни обекта, изградени на територията на комплекс "Златни пясъци", предаде Би Ти Ви.

В момента тече процедура по избор на изпълнител на фактическото събаряне на обектите.

Повечето заповеди са за павилиони, изградени в улични пространства по плана на курортния комплекс. Заповед е издадена и за снек хаус "Славеев рай".

Дирекцията удължи до 24 март срока на проверката за законността на строежите, намиращи се по протежението на Черноморската плажна ивица.

До 7 март са проверени общо 121 плажа, от тях 46 изключителна държавна собственост, намиращи се на юг и 75 - на север. До момента са съставени 137 констативни акта за премахване на незаконни строежи, 54 от тях са обекти по северното Черноморие, 83 са обекти по южното Черноморие.

ДНСК състави актове за премахването на електро-, ВиК и канализационните проводи на всички заведения за обществено хранене, изградени с разрешения по чл.56 на ЗУТ, от общинските администрации. Канализационните проводи на част от тези обекти представляват септични ями, което е недопустимо върху плажната ивица, посочват от дирекцията.

На много от плажовете е констатирано старо строителство, за което са съставени актове за премахване. Това са обекти строени по отменения Правилник за прилагане на закона за териториално и селищно устройство, и представляват предимно стари водни пързалки и ресторанти.

ДНСК планира проверките да продължат и в забранената за строителство, от Закона за устройство на Черноморското крайбрежие, "зона А" обхващаща териториите на 100 метра от плажната ивица.