Днес по график на Ченгене скеле трябва да бъдат съборени пет къщи. Първата съборена къща днес е на 60-годишния Петър Средков, собственик на бистро "Черен Петър". Тя се намира на бетоновия път до Нефтобазата, съобщава BurgasNews.

"Строил съм тази къща пет години и съм вложил 40-50 хил. лева в нея. Всички кметове досега ни обещаваха да ни узаконят и то все преди избори", разказа той. Средков е рибар от 20 години, има две лодки.

Той каза, че повече от хората на Ченгене скеле са рибари. "Не познавам прокурори и съдии да имат къщи тук. Може и да има. Но не знам дали техните къщи ще бъдат съборени", сподели още рибарят.

Той дори имал и конкретно предложение: "Мислих да предложа на Общината да вземе тази къща, вместо да я събарят". 

Видимо развълнуваният мъж, който се движи с патерица, помоли шефът на РДНСК Георги Георгиев да не се събаря площадката пред къщата, за да може хората като идват да си правят барбекю. Молбата му не беше чута.

40 полицаи, включително и служители на отдела за Борба с масови безредици и тежка строителна техника бутат къщите. Някои от операциите са извършват и на ръка. За целта са ангажирани затворници. До момента е съборена само къщата на Средков.

Принудителното премахване се извършва след като е изтекъл законовият срок за доброволно премахване на незаконните строежи.

На собствениците, които не са се възползвали от възможността сами да премахнат реализираното незаконно строителство, ще бъде наложена глоба за неспазване на заповедта на ДНСК. Те ще трябва да възстановят и себестойността на принудителното премахване.

ДНСК е издала общо 225 заповеди за премахване на незаконни строежи в Ченгене скеле. След  изчерпаните съдебни възможности за обжалване, някои собственици на незаконни строежи в местността Ченгене скеле започнаха тяхното доброволно премахване.