Сапьори от Сухопътните войски участват в ликвидирането на последиците от взрива в склада на ВМЗ-Сопот в карловското село Иганово. Това съобщават от Министерство на отбраната.

Седем военнослужещи с три броя техника от военно формирование 44220 Пловдив от състава на 55-ти инженерен полк оказват съдействие за прочистване на района на взрива. Ръководител на групата е капитан Антон Делчев. Екипът е започнал работа рано сутринта.

От военно министерство уточняват, че се извършва разузнаване на района и се изпълняват задачи по оказване на съдействие и осигуряване на безопасност на разследващите органи при процесуално-следствените действия.

Припомняме, в събота вечерта гръмна площадка в шести холандски склад, част от поделение към военния завод за снаряди ВМЗ-Сопот в Иганово. При инцидента пострадали няма. Взривът е възникнал в склад, в който се съхраняват боеприпаси. Там няма производствена дейност, няма и работници. В склада са се взривили около 2000 неуправляеми ракетни снаряда - НУРС.

Министерството на отбраната уверява, че има готовност при необходимост да предостави експерти, които да съдействат за изясняване на причините за инцидента.

Вчера военнослужещи от Регионална служба „Военна полиция" - Пловдив, с две бронирани машини тип „Пустинна котка", са участвали в разузнаване на района на взрива. Военнослужещи от 61-ва Стрямска механизирана бригада са използвали два безпилотни летателни апарата, за да бъде направен оглед от въздуха на мястото на инцидента. Всички материали са предадени на разследващите органи, допълват от МО.