Използването на пиротехника в открити пространства е най-важната мярка за безопасност, която специалистите съветват да прилагаме, ако сме решили да отпразнуваме началото на Новата година с пищни пироефекти, пише БГНЕС.

В зависимост от степента на опасност фойерверките се делят на категории. Така, ако сте си купили пиратки, римските свещи, пиробатерии, задължително трябва да ги използвате на открито. Те освен, че вдигат силен шум, и горят.

Ракетите например хората масово не знаят как да ги използват - забиват ги в земя, а те всъщност трябва да се поставят в тръба, за да могат да излетят.

Пиратките, ако са с недобро качество, могат да ви развалят празничното настроение, защото ефектът, който сте очаквали, най-малкото няма да бъде постигнат.

Обикновено на пазара се продават по-евтини неща, но понякога това е чисто спекулативно и има опасност да си купите залежала стока. В магазините пиробатериите са от 11 до 200 - 300 лв. в зависимост от броя изстрели, които имат и ефектите, които правят. Ракетите са между 7 и 50 лв. римските свещи от 9 до 11 лв. Обикновените пиратки пък можете да купите от 90 ст. до 8 лв.

Има норми, които изискват как да се използват, за батериите например трябва да има достатъчно голямо разстояние, да не се палят в междублокови пространства.

Законът предвижда наказания - глоби и за търговците и за клиентите, които не са спазили съответните отстояния за безопасност. На дете под 12 години търговците не могат да продадат дори и бенгалски огън, ако не е с родителя си. Ако е над 12 години, могат да си го купят, както и други безопасни пиротехники като конфети, или детски димки. Над 16-годишните могат да си купят пиратки, различни варианти римски свещи. Тези, които обаче могат да си купят неща от т. нар. трета категория, където са пиробатериите, римските свещи.