Младите дървета имат 40% по-слаб капацитет на полезност, отколкото по-зрелите дървета, които са достигнали своя капацитет на полезност след петдесетата си годишнина.

В тази си позиция се обединиха представителите на Гражданска инициатива "Зелени улици", Местна организация "Средец" на ПП "Зелените" и Гражданска инициатива за обществен и релсов транспорт в защита на дърветата на ул. "Граф Игнатиев".

Литературоведът Кристина Димитрова изрази съжаление, че ако се изрежат здравите дървета в оптимална възраст, ще се увеличи мръсния въздух и фините прахови частици, защото новите засадени дървета няма да имат възможността да покрият тяхното ограничение.

Борислав Сандов, съпредседател на партия "Зелените", коментира, че случващото се в центъра на София с ремонта по ул. "Граф Игнатиев" за съжаление не се отличава много от други места в столицата, както и в другите големи градове на страната.

Сандов посочи, че сме свидетели на изсичане на зелени пространства, особено когатосе ремонтира. Едни от ключовите проблеми, които създават ремонтните дейности, е, че не подлежат на същата процедура, както за създаването на нови пространства. В един проект може бъде заложена тотална трансформация, но той не преминава през Столичния общински съвет и ПУП, а само чрез обсъждане между архитекти и кметове, изтъкна съпредседателят на "Зелените.

Той изрази съжаление, че голяма част от хората са изключвани от проектите за модернизация на града, както и от достъпа на информация затова какво предстои като ремонтни дейности. Голяма част от проектите не са и налични в страниците на местните власти.

Друг голям проблем, по думите му е, че подобни проекти се правят не защото има необходимост от тях, а защото кметовете и архитектите имат близки приятели, които имат разсадници за нови дървета и те трябва да бъдат посадени на мястото на старите. Много често не е професионално и дръвчетата не оцеляват повече от две-три години.

Третият голям проблем според Сандов е, че няма община в България, която да е изпълнила задълженията си по закон за картиране на всички дървета.

Според Сандов София е един от най-мръсните градове в България. София и държавата не е направила нищо. Ако продължава процедурата гражданите да не участват по линията на обсъждане и вземане на решения, ние ще платим по-висока цена от джоба и здравето си, алармира той.

Той припомни, че България бе осъдена от Европейския съд в Люксембург заради неизпълнение на изискване за среда, която да има качество на атмосферния въздух, който е в рамките на нормите създадени от Европейския съюз. Сандов изрази съжаление, че само няколко години по-късно и София, и държавата не е направила нищо за решаването на проблема.

Гражданските инициативи се възмутиха и че част от дърветата са отсечени, а някои от тях са повредени от строителните машини и немарливото отношение на работниците. Други в момента са с оголени корени и има опасност да изсъхнат.

Според тях нито общината, нито надзорниците на обекта приемат сериозно отговорността по опазването на зелената система в София.

Сандов обясни, че значението на дърветата е много голямо относно пречистване на въздуха, създаване на микроклимат и ограничаване шума към жилищните площи и сгради. Той предупреди, че ако гражданите не участват в планирането, промени за ремонт, то българското общество ще започне да плаща както от джоба си, така и със здравето си.

От Инициативите се обърнаха и към Столична община със следните искания:

  1. Незабавно да бъдат прекратени нараняването и сечта на здрави дървета.
  2. Изсечените през последните години и по време на ремонта на ул. "Граф Игнатиев" дървета да бъдат възстановени с подходящи нови на същото място, а не "някъде в района".
  3. В най-кратки срокове да бъде създаден заложеният в Наредбата на СОС от 2007 г. регистър на дърветата в София, който да бъде достъпен за всички граждани, а на неизпълнилите тази разпоредба на СОС да бъде потърсена административна отговорност
  4. Реалният инвестиционен проект за ремонта на ул. "Граф Игнатиев" да стане обществено достояние.