Международният път Свиленград-Русе бе блокиран за четвърт час в района на село Паничерево от протестиращи, съобщава БНР. В блокадата се включиха жители на седем старозагорски села. Те недоволстват заради дадено разрешение от Министерство на околната среда и водите на българско-турска фирма да добива варовик и доломит в района на тези села. Концесията е за период от 35 години.

На протест излязоха над 200 души от селата Едрево, Паничерево, Братя  Кунчеви, Руманя, Оряховица, Елхово и Крива круша. Те искат да се отмени концесията. Опасенията им са, че кариерата, която предстои да заработи, ще наруши екологичното равновесие в района и ще предизвика промяна на климата. Заради кариерата ще бъде изсечена 750 декара горска растителност, ще се увеличи запрашеността на въздуха и водоизточниците в района ще бъдат замърсени, убедени са местните жители на засегнатите села.

Първоначално те възнамерявали да блокират за един час международния път. Полицията обаче не им позволила. Хората в крайна сметка се придвижили до центъра на селото, където успели за 15 минути да спрат движението на преминаващите ТИР-ове и автомобили. До сблъсъци с полицията не се е стигнало, тъй като протестът е преминал мирно.

В понеделник представители на протестиращите села ще се срещнат с областния управител на Стара Загора, за да изложат искането си за отмяна на решението за концесия. Ако това не бъде направено, местните хора са категорични, че ще продължат с протестите си и следващия петък ще блокират главния път между селата Дълбоки и Оряховица и Братя Кунчеви.