В дните от 8 до 14 септември ще бъде проведена Седмица на пожарната и аварийна безопасност, съобщиха от пресцентъра на ОДП-Бургас.

Проявата включва разнообразни инициативи за популяризиране и запознаване на обществеността с професията на огнеборците. Поводът е професионалният празник на служителите от Главна дирекция “Пожарна безопасност и спасяване” при МВР – 14 септември.

На този ден през 1905 г . в София е проведен първият в страната пожарникарски събор по инициатива на пожарникарските команди от София, Пловдив, Бургас, Пазарджик и Асеновград.

Тогава започва и издаването на печатен орган на огнеборците – списание “Пожарно дело”. С решение на Министерския съвет през 1995 година е възродена традицията на 14 септември да се отбелязва професионалния празник на пожарникарите.

В първия ден от Седмицата на пожарната и аварийна безопасност – понеделник, от 11 часа, пред сградата на бургаската пожарна ще се проведе официална церемония по почитане паметта на загинали при изпълнение на служебния си дълг огнеборци.

Ще бъдат поднесени венци и цветя на паметната плоча.