Жители на Омуртаг блокираха движението по пътя София-Варна при разклона за Омуртаг до авиационно-космическия парк, в пореден протест срещу водния режим в града.

Спряхме движението за около 35 минути, съобщи Магдалена Славова от гражданско обединение "Вода за Омуртаг", цитирана от БНР.

Жители на Омуртаг протестират поради продължаващото безводие

Жители на Омуртаг протестират поради продължаващото безводие

Община, област и държава се правят 50 години, че не виждат проблем, посочват граждани

"Идеята е държавата да ни обърне внимание. Ако не стане някакъв екшън и медиите не ни отразят, и не започне да им пада рейтингът на политиците, те нищо не правят, те не осъществяват задълженията си. Ние никога не сме имали 24 часа в денонощието вода. Никой не може да ин повярва как е възможно градът да не изрине държавата за водата си 50 години. Това е така, защото, когато си роден в такива условия, ти свикваш по някакъв начин да оцеляваш. И живееш мизерен живот, това е факт. Градът тъне в една дълбока депресия и апатия, защото ние нямаме вода. След въздуха водата е следващото по жизненост важен фактор. Всички граждани вече се събуждат, активизират се, просто е абсолютно нетърпимо", коментира тя.

МС дава близо 200 хил. литра бутилирана вода на Омуртаг от Държавния резерв

МС дава близо 200 хил. литра бутилирана вода на Омуртаг от Държавния резерв

Питейната вода се предоставя заради обявеното бедствено положение

Утре жителите на Омуртаг отново ще протестират на главния път София-Варна, при разклона за града.

От МРРБ съобщиха, че служебният регионален министър Иван Шишков е обезпокоен от напрежението в Омуртаг заради продължаващия от години режим на водата в града. Той е поканил на спешна среща в Министерството на регионалното развитие и благоустройството във вторник всички заинтересовани институции от областта, с които да разговаря и да се намери най-доброто решение, което може да успокои хората в Омуртаг.

Омуртаг обяви бедствено положение след 3 месеца без вода

Омуртаг обяви бедствено положение след 3 месеца без вода

Кризисният щаб предлага мерки, но само привидно според граждани

Срещата е планирана за в 10.30 ч. на 29 ноември. На нея ще присъстват областният управител на Търговище Станимир Парашкевов, кметът на Омуртаг Ешреф Ефрефов, изпълнителният директор на ВиК Холдинга Ирена Георгиева, управителят на ВиК-Търговище Явор Миланов, както и представители на инициативния комитет "Вода за Омуртаг".