Над 10 милиона лева ще достигне размерът на щетите от наводнението във Велико Търново, Килифарево, Дебелец и селата над тях. Равносметката представи градоначалникът инж. Даниел Панов, цитиран от Дарик. В тази сума са включени нанесените вреди на инфраструктурата, жилищата на хората, Килифаревския манастир, Прохода на Републиката и земеделски земи.

„Това е на прима виста", посочи Панов. Той допълни, че точната сума ще бъде съобщена, когато излязат анализите на комисиите, които оценяват щетите. Очаква се това да се случи до края на деня. Утре великотърновският кмет ще присъства на правителственото заседание.

Засегнатите жители на Килифарево, Дебелец и Велико Търново ще получат помощи от Междуведомствената комисия, след като представят нужните документи. Стана ясно, че ще им бъдат издавани безвъзмездно от община Велико Търново.
Днес започва почистването на моста в Прохода на Републиката, както и дезинфекцията на залетите къщи и улици.

По мнение на градоначалника най-важното и спешно е почистването на речните корита на Белица и Янтра. От 2013 г. насам общината е подала 6 проекта на обща стойност 1,553 милиона лева за почистването на речните корита, които чакат одобрение. Даниел Панов изрази надежда този път да получат одобрение.

Градоначалникът отново призова жителите на общината, които имат възможност да дарят, да го сторят. На пострадалите хора са нужни пакетирани храни като ориз, брашно, макарони; завивки, матраци, бяла и черна техника, мебели.

Днес във Велико Търново отварят три пункта, в които даренията могат да се предават. Първият е в СОУ „Емилиян Станев" при централния северен вход. Вторият пункт ще събира дарения в СОУ „Г. С. Раковски" - западен подход откъм спортните площадки. Третият пункт е в ПГС „Колю Фичето" до параклиса от ул. „Вела Благоева".