Първата оценка на щетите, причинени от бедствието в „Аспарухово" е готова. Шефът на пожарната главен комисар Николай Николов се срещна с варненския градоначалник Иван Портних, за да се запознае как вървят възстановителните дейности и каква е стойността и предварителното уточняване на щетите.

Ще се направи всичко възможно правителството да се задейства и Североизточния район, където има най-много причинени бедствия, да получи помощ от Фонда за солидарност на ЕК, увери главен комисар Николов, цитиран от БНР. По думите му регламентът изисква 1,5 % щети от Брутния вътрешен продукт (БВП) на региона. Ако се докаже, че щетите от бедствието са повече от 1,5 % - около 80 млн. лева, тогава е допустимо да се иска помощ от ЕК.

Шефът на пожарната обясни, че тази помощ няма да възстанови на 100 % щетите, но съвместно с държавата и общинските власти засегнатите хора ще бъдат обезщетени. Освен това ще се планират превантивни дейности, така че да не се допуска такова бедствие в бъдеще.

Варненският градоначалник Иван Портних уточни, че вече са изпратени първичните документи до Междуведомствената комисия за възстановяване на щетите под егидата на правителството.

Предварителните разчети оценяват разходите на 22 604 000 лева, от които 3 604 000 лева са за неотложните аварийни възстановителни работи. Останалите са по действащи проекти, сред които освен възстановяване на инфраструктура има пътища и укрепване на свлачища, на скатове, както и актуализация на проектите за двата отводнителни канала.

Тепърва ще уточнява точният размер на щетите. Заедно с щетите във Велико Търново и Добрич регионът ще кандидатства пред фонда за солидарност.