Шуменци отново излизат на протест от 11 часа пред общината. Недоволството е от бездействието на инстутициите относно проблема с мътната вода от язовир "Тича".

Първото и най- важно искане, поставено в писмото до областния управител, е намаляването цената на водата, тъй като качеството и е неприемливо. В града плащат една от най-скъпите води с лошо качество, а от три месеца вече шуменци и редица околни населени места не могат да я използват за пиене и готвене заради повишена мътност, която се появи в началото на декември месец 2014 г. след проливните дъждове и преливането на язовира.

Водата, доставяна от язовир „Тича", остава негодна за пиене и готвене след последните проби от началото на седмицата, съобщиха и вчера от Регионалната здравна инспекция в Шумен.
Пробите показват, че мътността все още е значително над допустимите граници и затова водата е неприемлива за потребителите.

Не се констатират други отклонения от здравните норми по изследваните физикохимични показатели. В нормите са и микробиологичните показатели, сочат резултатите от проби, взети в петък и понеделник.

От Здравната инспекция в Шумен препоръчват на жителите на Шумен, Велики Преслав, Панайот Волов, Белокопитово и Дибич да ползват само бутилирана вода.

От ВиК-Шумен съобщиха, че освен в района на Многопрофилната болница, водоноска е поставена и на улица "Самара" в квартал "Боян Българанов", западно от "Пени маркет". За жителите на Велики Преслав водоноска има на входа на Многопрофилната болница.