Един от най-тежките проблеми на София е чистота на въздуха. Това заяви инженер Симеон Славчев, кандидат за общински съветник от политическа партия МИР. В този мандат на общинския съвет се взе едно престъпно решение от страна на управляващите от ГЕРБ и това е изграждането на завода за твърди битови отпадъци в центъра на София, изтъкна той. Според него абсолютно недопустимо е в центъра на София да се изгради такъв завод, който допълнително ще замърсява въздуха на София. На първо място сме по замърсяване на въздуха в Европа, а столицата е и на първо място по астматични заболявания.

Това е един от проблемите и това е моя лична кауза, както в досегашния мандат, така и за следващия мандат на общинския съвет, увери той. Славчев е категоричен, ще проектът за изграждане на завода трябва да бъде спрян.

Трябва да се приоритизира и градският транспорт, посочи той. Транспортът в столицата трябва да стане лесен, удобен и достъпен за всички. Столичани трябва да бъдат стимулирани да слязат от личните си автомобили. На София й трябват бусленти, по мнението му, за да се придвижват софиянци лесно и безпрепятствено.

Славчев избира да се кандидатира за общински съветник, а не за кмет, въпреки че има и такава оферта. Славчев обясни, че общинският съвет е този, който взима решенията и през него минава механизмът за решаване на реалните проблеми на столичани. Той е категоричен, че е важна фигурата на кмета, но е важно и качеството на общинския съвет.

Основен приоритет за Симеон Славчев остава чиста и екологична столица. Партия МИР е заложила в програмата си 50 приоритета за решаване на проблемите на София. Славчев ще се бори за достъпна градска среда. Той залага и на бърз транспорт и изграждането на достатъчно велоалеи. В момента има велоалеи, но няма свързаност между тях,подчерта още той .

Симеон Славчев иска сигурна и спокойна София. Мотото на МИР в столицата е "София - моето семейство". Ние разглеждаме всеки един от проблемите на София през призмата на семейството, изтъкна кандидатът за общински съветник. Амбицията му през втория мандат е всички обществени сгради в столицата да станат достъпни за хората с увреждания. Предлагаме да се направи една карта на достъпните и недостъпни места в София и да се заложат достатъчно средства в бюджета на СО, така че тези места да започнат да стават достъпни, настоява Симеон Славчев.

Според него има решение на проблема и с трафика в София. Нужна е политическа воля, по думите му, и интелигентна система, каквато има в цяла Европа. Едно от решенията е довеждащ транспорт до метрото. Голяма част от столични не могат да използват метрото, защото нямат довеждащи линии на градския транспорт, обясни кандидатът за общински съветник.

Друг проблем, според Симеон Славчев е, че столичните райони не се развиват равномерно, а той е категоричен, че не бива да допускаме това разделение между столичани.