Обстановката в община Стражица се нормализира, след обявеното вчера бедствено положение, информира БНТ.

След като вчера язовирната стена на водоема до село Нова Върбовка се скъса, а язовирът "Чешме дере" преля и наводни сгради в близкото село Камен, днес ситуацията е вече частично овладяна. Отводняването на засегнатите къщи продължава и днес, а комисия започва да описва щетите от бедствието.

От сутринта екипи на пожарната източват язовира край село Нова Върбовка. Нивото на водоема е спаднало значително и към момента няма опасност от преливане.

Стражица обяви бедствено положение заради скъсаната язовирна стена

Стражица обяви бедствено положение заради скъсаната язовирна стена

Наводнени са обществени сгради и земеделски площи

В село Камен най-тежка остава ситуацията в местното училище, което вчера се наводни. Котелното помещение е в тиня, която и в момента спасителните екипи разчистват. В училището учат 260 деца. Те са преместени в друг филиал и учебният процес не е нарушен.

Освен това в къщите на хората в Камен са нахлули тонове кал, тиня и изкъртен асфалт.

"Нямаме паника, почистени са улиците, учрежденията си работят, контролирано изпомпваме избените помещения и котелното помещение на училището", каза кметът на селото Димчо Димов.

Критична ситуация на източвания язовир "Чешме дере" в Стражица

Критична ситуация на източвания язовир "Чешме дере" в Стражица

Под водоема има и незаконен язовир

Кметът на община Стражица Румен Павлов посочи пред националната телевизия, че проблемът е в огромното количество вода - в района се изляха около 100-120 литра на квадратен метър за малко време.

Проблеми има и в съседното село Горски Сеновец, където градушка с големината на орех е унищожила реколтата на хората. 4 000 декара слънчоглед, царевица, пшеница и рапица също са под вода.

"Може да се каже, че реколтата е съсипана, не на 100%, но може би с 50% ще паднат добивите", каза специалист във връзка с щетите в района вследствие на атмосферните условия.

Земеделските производители се надяват на компенсация от държавата, за да възстанови поне малка част от нанесените щети. По груби изчисления загубите са за около 240 000 лв.

В момента се извършва оглед на засегнатите култури.

Работата по отводняването в района продължава и се очаква в 14 часа бедственото положение в Община Стражица да бъде отменено.

Скъса се стената на язовир край Стражица
Обновена

Скъса се стената на язовир край Стражица

Заради обилните дъждове