На завършилото в петък заседание на извънредния съвет на УС на Синдикат на служителите в затворите в България беше обсъдена тревожната обстановка в сектора, във връзка с продължаващата липса на ясна политика по отношение на наказателно-изпълнителните органи в последните две десетилетия; отсъствието на връзка между отпусканите от държавата средства за издръжка на системата и реално необходимите за нормалното й функциониране; незачитането на трудови и социални права на служителите; проявите на ограничаване на синдикални права; непрозрачността и непрецизността в кадровата политика; липсата на прозрачни процедури на обществените поръчки за доставка на униформено облекло и обувки и др.

Отчитайки сериозното напрежение сред съсловието, УС взе следните решения:

- Поддържа становище срещу дискриминационното отношение на държавните институции спрямо служителите от наказателно-изпълнителните органи.

- Поддържа становище, с което иска незабавно приемане на мерки за ресурсно обезпечаване на дейностите в местата за лишаване от свобода.

- Поддържа становище, с което настоява за изравняване на плащанията на служителите от органите и институциите по изпълнение на наказанията с тези на останалите служители от Сектор "Сигурност".

- Замразяване на преговорите от страна на синдиката до получаването на конкретни предложения от страна на властите в Република България.

УС призовава на организиран протест пред Министерството на правосъдието на 9 ноември /събота / от 13 ч. под мотото „ Елате при нас!". УС се обръща и към всички синдикални организации и граждани да подкрепят протеста.