Собственици на малки и средни бензиностанции от цялата страна организират мирен протест пред стадион "Берое" в Стара Зaгора. Те се обявяват срещу изискването до 31 март догодина да бъдат монтирани устройства за он-лайн следене за нивото на гориво в резервоарите.

Според търговците новата законова мярка е безмислена, защото бензиностанциите вече са свързани с НАП чрез касовите си апарати. Протестиращите твърдят, че новите изисквания са непосилни за тях и могат да доведат до фалит на малките обекти, които са около 2000.

Цената на един нивомер и монтирането му в една малка бензиностанция с три резервоара ще струва около 20 хиляди лева. Те ще трябва да плащат и допълнителна такса от 150 лв. на месец за поддръжка.

До края на годината всички бензиностанции трябва да подават информация в НАП какво е количеството на гориво в резервоарите и колко се подава към бензино колонките. Санкциите за неизпълнение на разпоредбата е глоба до 10 хиляди лева и затваряне на бензиностанцията при повторно нарушение.