125-годишнината от създаването си отбелязва днес софийският зоопарк. С тържество на Голямата сцена ще се отбележи и Денят на дарителя и на осиновителя.

Oт миналата година досегa новите осиновители са над 10.

По осиновителската програма на зоопарка десетки дарители помагат за отглеждането на животните, обясни Катерина Зарева, ръководител на Екологичния научно-образователен център в столичния зоопарк, цитирана от БНР.

"Много хора, особено в последните години станаха осиновители. Това е форма, чрез която хората могат да направят дарения на зоопарка, да осиновят дадено животно, да дават средства за него, за неговата храна или за реконструкция на загражденията му", посочи тя и допълни, че всички хора, които помагат за отглеждането на животните, на този ден получават от зоопарка специален документ - паспорт на осиновителя.

На 125-годишнината от създаването на зоопарка ще се представят и нови информационни табели, изработени с Уикипедия-България, съобщи още Катерина Зарева. По думите й информационните табели са за всеки един вид животно в зоопарка, с изцяло нов дизайн и съдържание на български и английски. Новото е, че табелите имат QR-кодове, които след сканиране с умен телефон отвежда посетителя директно до статия, разширена за вида в Уикипедия.

В столичния зоопарк вече има и зелен маршрут от 40 редки дървета и храсти на територията на царството на животните.