Жители на Сопот се готвят да блокират в 12 часа подбалканския път Бургас-София заради разпродажбата на общинско имущество от частен съдебен изпълнител.

Процедурата трябва да бъде открита преди обед. Това не е първата протестна акция на сопотчани. При влизането на частния съдебен изпълнител в общината те блокираха сградата включително и с черешови топчета.

Общинското имущество се разпродава, за да бъде погасена част от дълга на общината от 4 и половина милиона лева към фирмата, изградила пречиствателната станция в града.

В списъка за търга, който преди две седмици беше отложен след договорка между кмета Веселин Личев и частния съдебен изпълнител Мариана Обретенова, има компютри, маси, бюра и дори хладилник.

В този период кметът се надяваше държавата да отпусне безлихвен заем на община Сопот в размер на 3 млн. и 700 хил. лева, но до момента това не се е случило. Веселин Личев уточни, че цялата информация от общинските компютри е прехвърлена вече на преносими хард дискове, които са депозирани в банка.

От Гражданския инициативен комитет заявиха, че този път няма да блокират сградата на общината, за да работят частните съдебни изпълнители спокойно, но ще изразят недоволството си като спрат движението по подбалканския път в района на администрацията.