До началото на 2002 г. у нас са били издадени 34 разрешителни на 26 фирми посредници за набиране на работници за чужбина, а само от началото на годината досега броят им е нараснал на 93, съобщи във Варна шефът на Асоциацията на лицензираните информационни посредници Сребрин Илиев. Това съобщи електронното издание

varnapool.net От две от фирмите дори се интересувал Интерпол, уточни той и обвини социалното ведомство, че издава лицензи на фирми без проверка.

Вече 10 месеца откакто е в сила новият закон за насърчаване на заетостта, а все още не е изработена наредба за извършване на посредническа дейност, твърдят потърпевши в бранша.

По данни на асоциацията 700 000 нашенци се трудят нелегално зад граница. 28 000 от тях - в Португалия, а - 1500 в Испания. Зарибени от трудови борси-ментета, българите чакали в момента транспорт, за да се приберат от Испания.

След 30 октомври т.г., когато влиза в сила решението на ЕС, взето преди месеци в Севиля, за затягане на законодателството срещу нелегалния трафик на хора, се очаква масово репатриране на българи - нелегални гурбетчии, каза Илиев. За проблема асоциацията е информирала МВнР.

Най-голям ще е напливът на връщащи се от Германия и Австрия. Нито една фирма няма у нас, която легално да набира работници за тези две страни. Единствено оторизирана за това е Агенцията по заетостта чрез регионалните си подразделения.

Масово хора стават жертви на борси-ментета, обещаващи работа в Гърция. Най-многобройни са изгорелите от Североизточна България и в частност от Варна. Три са лицензираните фирми, които имат права да пращат работна ръка в южната ни съседка. Това са адвокатска кантора "Маланов" и софийските фирми "Зита" и "Вай".

Огромни са печалбите от такава нелицензирана дейност, каза шефът на АЛИП. Само за Германия тарифата била 1000 марки за човек. Според него в класацията за корумпирани служители менте-посредниците в скоро време ще изпреварят митничарите.