Местните жители в шуменското село Климент са спасили 20 щъркела. Птиците били премръзнали, в безпомощно състояние. Те са намерени в землището на селото, съобщи bTV.

Четири от птиците са настанени в склад в кметството. Останалите птици са на топло в стопанска постройка на местната мандра.

Хората в селото осигуряват храна за щъркелите - главно сурова риба, месо и вода. Животните вече са прегледани от ветеринари от центъра за диви животни в Стара Загора. Ветеринарните медици са дали инструкции на хората как да се грижат за едрите птици.

Установени са две птици с наранявания. Те са закарани в центъра в Стара Загора, където за тях ще се положат нужните грижи.

МОСВ дари бездимна печка на спасителя на щъркелите от село Зарица

МОСВ дари бездимна печка на спасителя на щъркелите от село Зарица

Не е необходимо прибиране на птиците, освен ако те не са в безпомощно състояние

След като историята за спасените щъркели в село Зарица предизвика голям обществен интерес, от Министерството на околната среда и водите посочиха, че гражданите, намерили птица в безпомощно състояние, могат да потърсят помощ на "зеления" телефон на съответната Регионална инспекция по околна среда и води (РИОСВ) или да сигнализират в горските стопанства или в съответната община.

Към момента сигнали за бедстващи щъркели са подадени в 10 населени места в област Бургас. Сигнали са получени от жители на Бургас, Карнобат, Айтос, селата Атия, Росен, Дъскотна, Голямо Буково и други. Сигнали са подавани и в други области в страната.

Относно сигналите от РИОСВ в Бургас заявиха, че при проверката на експертите на екоинспекцията на територията на областта не са намерени бедстващи щъркели.

Щъркели бедстват в Бургаско

Щъркели бедстват в Бургаско

Екоинспекторите проверяват сигнали за бедстващи птици

Екип от РИОСВ и Регионалната дирекция по горите в Бургас е обходил района на община Айтос, където не са намерени бедстващи щъркели - всички птици са били в добро състояние и са се хранели.

Екипът е обходил и района на община Средец - град Дебелт и селата Константиново, Росеново, Драчево и Дюлево. Проверката там също не е установила бедстващи птици. Присъствали са и подалите на сигналите, които са се убедили, че птиците са в добро състояние и не бедстват. При огледа са наблюдавани щъркели, които вече са в гнездата си.

Снимка 346777

Източник: РИОСВ-Бургас

Важно е да се знае, че от помощ се нуждаят само падналите на земята щъркели, допускащи хората до себе си. В такива случаи следва хората да сигнализират РИОСВ, общината или горските стопанства.