Църквата „Свети Георги" в пловдивското село Черноземен, е в критично състояние, съобщава БНТ.

Тя се нуждае първоначално от временно укрепване, което да осигури безопасното й възстановяване.

Това показа направената днес проверка на място от експерти, изпратени със заповед на министъра на културата Вежди Рашидов.

Припомняме, миналата седмица част от покрива на църквата се срути, но възникна спор между Министерство на културата и Пловдивската митрополия за това кой има право на достъп, има ли опасност и кой и с какви средства храмът ще бъде ремонтиран.

Преди време църквата имаше възможност да бъде ремонтирана с европейски средства, но пловдивският митрополит Николай отказа. За сметка на това той призова миряни да се включат в света литургия и разчистване тази неделя. Достъпът на миряни до храма бе ограничен със заповед на местните власти и поради съображения за сигурност.

Огледът от страна на комисията на отломките от рухналото предверие и вътрешността на църквата потвърдиха опасенията, че състоянието на сградата е критично. Камбаната не може да се бие, тъй като има опасност да падне цялата камбанария.

Според оценката на консултантите близо 300 хиляди лева са необходими само за направата на 12-метрови бетонни пояси около нестабилните колони на паметника на културата. Укрепването на храма ще струва скъпо, защото основите на църквата лежат върху подземна река. Именно заради това се е разцепила на три части.

Препоръката на експертите е църквата да бъде обезопасена, защото не е изключено целият храм да рухне.

Процедурата за опазване културния паметник задължава кметът на община Калояново съвсем скоро да свика разширена комисия, в която да има представители на Националния институт за недвижимо културно наследство. Те трябва да изготвят окончателен протокол с предписания за обема и видовете работи, които трябва да се извършат за укрепване на сградата.