Столичният общински съвет да спре влизането в сила от първи септември на новите правила за „синя и зелена зона" в София и да започне разговори с гражданите.

Само за 10 дни 7000 души са се включили в подписката срещу промените в Наредбата за организация на движението, съобщават организаторите й от Гражданско движение „ДНЕС".

Кметството е призовано да започне разговори с гражданите до намиране на приемливо за жителите и гостите на града решение за т.нар. синя и зелена зона.

Очевидно е, коментират от „Днес", че разяснителната кампания на СОС за наредбата не дава резултат.

Напротив, напрежението в града се засилва, като пример за това е спонтанното събиране на граждани пред Попа и множеството жалби, подадени в нашите приемни, изтъкват още от гражданското движение.

От „Днес" припомнят и за внесения съдебен иск срещу наредбата.

Според движението Наредбата за организация на движението в Столична община стоварва проблемите на града върху хората, без да решава проблема с паркирането.

Тя не е съобразена с покупателната способност на гражданите и нарушава множество закони, вкл. Закона за обществените поръчки, Закона за общинската собственост, Закона за местните данъци и такси, Закона за движение по пътищата, Закона за нормативните актове.

Припомняме, в началото на март столичните общинари приеха, че от 1 септември се въвежда синя в зона в идеалния център, като там паркирането ще струва 2 лв./час. Зелената ще е в по-широкия център с 1 лв./час.

Прието беше още и предложението за продължителността на двете зони от 8.00 до 19.00 ч. Освен това синята зона ще действа и в събота между 8.00 и 14.00 ч.

150 лв. годишно ще плащат живеещите в синя зона и 100 лв. - в зелена. За втори автомобил цената ще е три пъти по-висока, тоест съответно 450 или 300 лв.