Кметът на Карлово д-р Емил Кабаиванов не разреши провеждането на протестен митинг в защита на Куршум джамия от група граждани с мюсюлманско вероизпоредание, предаде БГНЕС. Митингът е бил предвиден за вторник, 30 юни, а заявлението за него - четири дни по-рано, на 26-ти.

За решението си Кабаиванов съобщава в изявление, разпространено до медиите. Целта на протеста е да се изрази искането джамията и други подобни джамии в страната да бъдат върнати на мюсюлманите, както и нежеланието около тях да се извършват археологически разкопки, според искането за митинг. Организаторите твърдят, че протестът ще бъде национален.

Кметът аргументира забраната си с опасението, че тази проява ще наруши обществения ред в общината. Той казва още, че Куршум джамия не е джамия, а историческа сграда, паметник на културата.

"Тя е построена като мюсюлмански молитвен храм, но отдавна е загубила това си предназначение", твърди Кабаивано. Град Карлово има богата история през вековете, османският период е част от нея, но малка част, затова екип от висококвалифицирани археолози под ръководството на проф. Маргарита Ваклинова започна разкопки около Куршум джамия.

Кметът на Карлово уверява, че всички находки, в това число и останки от мюсюлмански некропол, ще бъдат третирани с нужното уважение. Затова той опровергава опитите да се внуши, че става дума за оскверняване. Гарантирани са намеренията на община Карлово да съхрани Куршум джамия като един добър образец на средновековната ислямска архитектура по нашите земи.

Припомняме, на 17 април 2015 година магистратите от ВКС решиха окончателно, че община Карлово е спечелила делото за Кармазъ джамия. Тогава стана ясно, че делото за Куршум-джамия чака решение от Апелативния съд в София.