29 населени места в Кърджалийско са без ток, заради скъсани проводници от бурния вятър, съобщиха от областния кризисен център, цитирани от НоваТВ.

Авариите по мрежата са в направленията Енчец - Брош, Рани лист -Бели пласт, както и в района на Крумовград, в посока с. Тихомир.

Без ток са селата Гулия, Лимец и Калайджиево в община Крумовград. На тъмно са още Лозенградци, Кирково, Горно Кирково, Шумнатица и Домище. Без ток е и ГКПП "Маказа".

В село Дрангово, община Кирково, има срутила се къща. Останала е една стая, която двамата обитатели отказват да напуснат. Сигналът е подаден на 112. Кметът на община Кирково преговаря с пострадалите, като им предлага на първо време да бъдат настанени при роднини, но засега те отказват.

Навсякъде екипите на EVN работят по отстраняване на повредите. От полунощ досега по линия на „Пожарна безопасност" са регистрирани 10 произшествия - паднали дървета, съборен билборд, скъсани жици и отнесени покривни ламарини.

Четири са пожарите - три възпламенени комина и един в жилищен блок в Ардино. Има счупени прозорци на хотел „Арпезос". Пострадали хора няма. Оранжев код е обявен в област Кърджали заради силния вятър.

Системата за ранно предупреждение от наводнения за река Арда показва, че водните нива в басейна на реката са достигнали прага на внимание и са под наблюдение.