"Стадион ще има, колкото и да не му се иска на някой". Това е заявил изпълнителният директор на "Спортен комплекс Варна" АД Марин Митев, цитиран от Черно море, по време на днешното заседание на комисията по "Собственост и стопанство" към Общинския съвет в морската ни столица.

По думите му, въпреки многобройните политически и зелени кампании срещу проектите тяхната реализация ще продължи ще бъде от изключителна полза за икономическото развитие на града.

Първо направихме летището, сега ще построим стадиона, а след това ще реализираме и проекта за Алея Първа, коментира още Митев, който е взел участие в редовното заседание на Комисията по собственост и стопанство, представяйки пред съветниците подробен инвестиционен проект с препоръка от международен финансов консултант за реализацията на стадион "Варна".

Митев изтъква пред общинарите, че юридически "Спортен комплекс Варна" АД може да извърши сделката и без решение на Общинския съвет, но заради високия обществен интерес и поради значимостта на проекта за бъдещото развитие на Варна, е решено инвестиционните намерения да бъдат записани с входящ номер и в местния парламент, за да им се даде по-голяма гласност.

Става ясно, че одитът включва продажбата на част от имот с обща площ 17 дка, който се намира извън сервитута на бъдещото спортно съоръжение. Теренът се намира в близост до бензиностанцията на "Петрол" североизточно от пътя за "Виница".

Продажбата на този имот е един от начините за реализирането на проекта.

Инвеститор за покупката на парцела има, категоричен е Митев, като разкри, че с получената сума ще може да се завърши грубия строеж на стадиона.

Изпълнителният директор на "Спортен комплекс Варна" АД пояснява, че проектирането на стадиона е възложено на варненска фирма с арх. Даниел Вълканов, който е участвал в международния екип, разработил първия проект за спортното съоръжение през 2007 г., като е автор и на "Лудогорец Арена" и ред други стадиони у нас.

1 600 000 лв. ще струва проектът, като 600 000 лв. от тях са вече платени. Очаква се той да е готов най-късно до май-април и тогава да започне следващият етап от строителството на спортното съоръжение.

Проектът предвижда изграждането на стадион по всички международни изисквания, с 22 000 места, които при необходимост ще могат да се увеличават. По-голяма част от трибуните ще бъдат покрити. Към комплекса ще има паркинг за автомобили, както и лятно кино за 4 хил. души, разкрива още Митев, като изразява надежда новият стадион да бъде готов в рамките на 3-4 години.

Бъдещото съоръжение ще се издържа не само от дейностите, които ще влизат в него, но и от прилежащата инфраструктура, която ще бъде изградена в последствие.

Общинските съветници от комисията единодушно са подкрепили даване на принципно съгласие за продажба на част от имот 17 дка, включен в актива на "Спортен комплекс" Варна АД, като парите от сделката бъдат използвани единствено и само за продължаване на дейностите по завършването на стадион "Варна".

Построяването на стадион "Варна" е от изключителен интерес за гражданите, за това аз подкрепям това решение, е заявил доайенът на Варненския общински съвет Пламен Начков.

Цялата ни група ще подкрепи това решение и тук и в зала, добавя от своя страна Аврам Тодоров от БСП.