Необичайно за сезона замърсяване на въздуха е регистрирано в Стара Загора, съобщи Дарик радио.

Видимостта в района е леко намалена, въздухът е с белезникав цвят.

Промяната в атмосферата се наблюдава в радиус от 20 км около Стара Загора.
Подвижните лаборатории в града са регистрирали 15 пъти по-висока стойност на серния диоксид между 8 сутринта и 4 след обяд.

Нивото на този показател е все още в пределно допустима концентрация, уточняват от инспекцията.

По-късно пет аварийни екипа на гражданската защита, две моторизирани групи от екологичния контрол на община Стара Загора и 11 полицейски патрула определиха границите на обгазяването със серен диоксид.
Става дума за 1000 кв. км от региона.

Източникът до този час остава неидентифициран. В 17 часа концентрацията на серния диоксид е била 335 микрограма на кубичен метър при 350 алармен праг.

Автоматичната станция в Полски градец не отчита превишени норми, но това не изключва замърсяване от централите на източно-маришкия комплекс, където днес са работили 8 от блоковете.

Екипи на Гражданска защита са установили, че новозагорски и димитровградски села горят огромни площи стърнища. При пожарите обаче не се отделя серен диоксид.

Зам.-областният управител Данчо Данев каза, че ще разпореди проверка за дейността на полигона в Змеево, но днес облакът се е движил от противоположна посока.

Привечер, съобщи БНР, проливен дъжд свали отровният газ в приземния атмосферен слой. Проби от водите на река Ведечка ще бъдат готови в понеделник.

Нито една екологична организация, както днес, така и при предишното обгазяване на региона на 2 юни, не е търсила информация от регионалната инспекция по околната среда и водите.