Цветница в Бачковския манастир тази година ще могат да празнуват само хора, които пътуват от Смолян. Достъпът от Асеновград е невъзможен заради ново голямо свлачище, четвърто за няколко дни. То изсипа върху пътя огромни маси скали и пръст тази нощ, предаде БГНЕС.

Вероятно няма да може да се стигне до манастира и в идния понеделник, на втория ден от Великден, когато по традиция с Литийното шествие миряни и свещеници носят чудотворната икона на Света Богородица се носи до Клувията - там, където според преданията, две овчарчета са видели Божията майка.

Дори разчистването сега е опасно, защото земните маси са повлекли и продължават да повличат и много дървета. В горната си част свлачището и в момента е активно. От Асеновград до Смолян се пътува през Кричим и Девин, и то с повишено внимание, защото и там пътят доскоро беше блокиран от свлачище.

Припомняме, вчера стана ясно, че незаконен водоем е допринесъл за мащабните свлачищни процеси. При предишно разчистване бяха изхарчени 320 000 лева за нормализиране на движението на пътя Асенвград-Смолян.