Стотици плевенчани се събраха пред Панорама "Плевенска епопея 1877", за да станат свидетели на историческата възстановка на Третия щурм на Плевен по време на Руско-турската освободителна война.

Около 200 участници от националното дружество "Традиция" и регионалните му клубове в цялата страна показаха епичните боеве, при които преди 134 години на същото място са ранени и безследно изчезнали 6 500 воини от руската имперска армия. Във възстановката се включиха и представители на Румъния от клубовете в Букурещ и Констанца.

Облечени в униформи, като тези на някогашните участници в битките, въоръжени с пушки и саби, участниците пресъздадоха историческата картина от 1877г.

В инициативата участваха и специално обучени коне. На възстановката присъстваха гости от Русия и Румъния, Цецка Цачева-председател на Народното събрание, кмета на Община Плевен Найден Зеленогорски, депутати от различни парламентарни сили и други, информира Дарик.

"Тук съм, за да се убедя със сърце и душа колко са необходими подобни възстановки. В момента присъстваме на истински урок по родолюбие и история, каза в приветствието си към плевенчани Цецка Цачева.

Тя изрази своето задоволство от факта, че много плевенски семейства са довели децата си, а бабите и дядовците своите внуци, за да присъстват на това събитие.

"Това е пътят, по който трябва да се съхранява, да се пази традицията ни, по който историята ще присъства в днешния и утрешния ден" посочи още тя.

Найден Зеленогорски пък изрази надежда, че тази традиция да се възстановяват исторически събития ще бъде продължена в следващите години.

"Така все повече плевенчани ще си спомнят за историческите събития, а и хора от цялата страна ще посещават града ни", допълни той. След възстановката на Третия щурм на Плевен, пред Костницата в Скобелев парк беше отслужена и панихида в памет на загиналите в битките.