Министърът на земеделието и храните Десислава Танева съобщи, че странджанският манов мед може да бъде вписан в регистрите като "защитено географско указание".

На откриването на фестивала на меда в Царево Танева уточни, че регистрацията на марката ще повиши цената на продукцията на пчеларите.

Министърът на земеделието и храните коментира още нова мярка в Програмата за развитие на селските райони, която предвижда от следващата година за директни плащания на пчелно семейство да могат да кандидатстват земеделските производители.

Ние ще предложим мярка по агро-екология за земеделски производители, отглеждащи медоносни култури, със задължението за паша на пчелите да получат компесаторни плащания.  Надяваме се до края на годината да получим одобрение и от следващата година кампания "Директни плащания" да има интерес към схемата и вие да получите още един стимул за развитие, заяви Десислава Танева.

6 800 са регистрираните пчелари в България, а близо 10 500 тона меда се произвеждат на година. 14 производители участваха в изложението в Царево, а номинираният за пчелар №1 на България за 2010 година Петя Иванова обобщи каква продукция предлагат участниците.

От мед - акация и липа, магарешки бодил и рапица, както и букет, до пчелен прашец и прополис, а също и натурален спиртен извлек, каза пред БНР Петя Иванова.

Фестивалът на мановия мед в Царево предизвика голям интерес сред чуждестранните туристи, а сапуните с мед и лавандула се превърнаха в хит на изложението.