Водите на река Струма заляха целия футболен стадион на кюстендилското село Невестино, съобщи БНР. Водата повали и отнесе тополи по левия бряг, отнесена е беседка при ваканционно селище край село Пастух, съобщиха тази сутрин от общината в Невестино. Залети са и няколко декара ниви. Щетите ще се уточняват допълнително.

Според заместник-кмета Йордан Глогов най-вероятно изпускане на язовир Лобош в Пернишко е предизвикало прииждането на река Струма.

За последното денонощие нивото на реката е спаднало с 50-60 см, водата обаче още не се е оттеглила от местния стадион, каза заместник-кметът.

И общинският план за бедствия и аварии в Кюстендил е бил задействан през почивните дни, след като придошлите реки Струма, Бистрица и Банщица подкопаха колона на мост при село Коняво, разрушиха част от дига при Жабокрът, за което БНР съобщи вчера.

Екип на "Пожарна безопасност и защита на населението" са съдействали за поставяне на бетонни буни и на инертни материали за укрепване на моста на пътя Кюстендил - София на река Бистрица. Обезопасявани са обекти и на други места.

Ситуацията е овладяна и е под пълен контрол, няма опасност за населените места, каза говорителят на Областната дирекция на полицията Катя Табачка.