Паметникът на Христо Ботев в Калофер е застрашен от свлачище. Това алармира кметът на града Румен Стоянов, цитиран от Дарик.

Преди 30 години местността е била дере. Преди построяването на паметника, то е било укрепено.

Сега целият мемориален комплекс се нуждае от спешни мерки за укрепване и цялостен ремонт. Гранитните камъни са пропаднали, стъпалата са разместени. Шадраваните са пропукани с фуги от 10-15 см. Там лятото играят много деца. Миналата година на косъм се разминал неприятен инцидент с дете, чиито крак пропаднал в пукнатина, споделя управникът.

Румен Стоянов е изпратил писмо до премиера бойко Борисов и министъра на културата Вежди Рашидов, в което моли са средства за спешен ремонт. До момента отговор обаче няма.

Кметът на Калофер посочва, че мемориалният комплекс е собственост на община Карлово, но тя отдавна била абдикирала от тези проблеми. Оправдавала се с липса на средства.

От своя страна строителният зам.-кмет на община Карлово Данка Зидарова - Люртова коментира, че Стоянов не е сигнализирал, че край паметника на Ботев има свлачище. Тя обеща в близките дни да бъде направена проверка, за да се прецени на място как да бъде укрепен теренът.

Данка Зидарова - Люртова изтъкна, че миналата година общината е входирала в Министерския съвет малък проект за реконструкцията на монумента, но до момента отговор няма.