Когато говорим за интеграция - ние смятаме, че интеграцията трябва да е от най-ранна детска възраст - от 0 до 7 години.

Това каза в ефира на БНТ социалният министър Тотю Младенов във връзка с проектите за изграждане на общностни центрове за деца и семейства по програма „Социално включване" на Министерството на труда и социалната политика.

Над 100 хиляди деца от 0 до 7 години ще могат да използват консултациите на тези центрове. 56 общини са сключили договори по тези проекти, посочи министърът.

От най-ранна детска възраст трябва да има приобщаване - за дечицата с увреждания, за тези от малцинствата - да ходят на детски ясли, на детски градини, да им се оказва помощ и консултации.

Министърът припомни, че вчера е направил първа копка на такъв център в община Марица и обясни, че в центъра семействата могат да получат консултация и подкрепа.
(ранна интервенция на уврежданията, консултиране на бъдещи родители и на родители на малки деца, здравни консултации и др.)

"Искам да ви уверя, че проектът ще бъде успешен", категоричен беше министър Младенов и подчерта, че среща подкрепа в това начинание навсякъде, където ходи - и от кметове и от родители.

Децата трябва да ходят на училище, подчерта Тотю Младенов и отново припомни, че на родителите, чиито деца не ходят на училище, се спират помощите. Вече има над 1800 такива случая, поясни министърът.

Той съобщи още, че в бюрата по труда са назначени около 60 трудови медиатори от ромски произход, които да помагат на хората да търсят работа.

Министър Младенов отново заяви, че се прави всичко възможно да има приходи в бюджета за допълнителни пари за пенсионерите.