Тигрицата Шели от Софийския Зоопарк постъпи в Централна Ветеринарна Клиника, след като повече от десетина дни страдала от липса на апетит, отпадналост и затруднено дишане. Шели е сибирски тигър, който преди години беше голямата атракция в едно от заведенията в ЦУМ.

За да определят диагнозата на тигрицата, специалистите от Централна Ветеринарна Клиника я подлагат на рискована интервенция с пълна упойка. Шели е упоена с медикаменти с антидот и е отведена от Софийската Зоологическа градина на носилка до клиниката, където са й направени кръвни тестове, анализ на урина, рентгенографии и ехография на корем. Изследванията показват, че сибирската тигрица страда от бактериално възпаление на бъбреците.

„Тъй като при големите хищници ежедневният прием на хапчета е почти невъзможен, управата на зоопарка одобри и закупи нов вид антибиотик, който се инжектира и действа много по-дълго - около две седмици", сподели д-р Мелинда де Мул, специалист от Централна Ветеринарна Клиника, ангажиран с наблюдението на животните от Софийския Зоопарк. „По-малко от 3 часа след интервенцията Шели беше отново на крака. В момента вече се храни нормално и се възстановява доста бързо", допълни тя.