Циганите от малките варненските общини започват протести. Това съобщи лидерът на ФОРО (Федерацията на обединените ромски общности) Васил Данев, цитиран от varnautre.bg.
По думите му мотивите за протестите са беззаконие и отнетите права.

Toй обясни, че досега ромите не са присъствали на масовите протести в морската столица, защото нямали пари да пътуват до Варна.

За момента циганите обмислят да вдигнат палаткови лагери, като започнат от село Игнатиево. Палатките на циганското недоволство ще бъдат импровизирани, за да се покажела бедността на хората. До тях протестиращите ще сложат нарисувани скелети, обявиха още от ФОРО. Палатковият лагер щял да се издържа от цялото село.

Отсега нататък ромите щели да имат все повече изисквания към властта. Циганите искат повишаване на детските, евтини магазини за социално слаби, връщане на старите електромери и водомери.

По думите на Данев ромите настоявали със задна дата правителствата да понесат отговорност и да заплатят нанесените им щети. "Трябва да се направи разследване и всеки да каже какви имоти има и откъде", посочи той.