Първите незаконно построени къщи в циганския квартал "Кремиковци" край Гърмен бяха съборени доброволно от собствениците им, съобщава БНР.

Над 100 уведомления за доброволно събаряне на незаконните постройки са получили живеещите в циганската махала. Заради заплахата от поемане на разходите при принудително събаряне циганите сами пожелаха да си разрушат къщите и колибите.

Община Гърмен е обявила процедура за насрочване на търг за закупуване на парцелите като гласуваната от Общинския съвет цена е 1,10 лева за кв. м.

Циганите съобщиха, че 500 души са напуснали страната, за да търсят препитание в Гърция. Над 70% от живеещите в квартала са напуснали Гърмен, отивайки на сезонна работа в съседна Гърция.

Същевременно в Гърмен започнаха съвместни проверки на няколко държавни институции. Представители на дирекция "Национален строителен контрол", ЧЕЗ и дирекция "Социално подпомагане", охранявани от полицията, започнаха съвместни проверки в циганската махала. Изрядни се оказаха жителите на квартала като абонати на електроснабдителното дружество. 26 са законните партиди. Останалите къщи получават ток от изрядните, към което ЧЕЗ няма отношение, защото сметките се плащат.

Масираните проверки ще продължат няколко дни. Търси се подходяща сграда за временно настаняване на останалите без жилища семейства. Възможността в момента е - преместване в сградите на някои от старите училища, които са закрити.