Циганите в Гърмен излязоха с контраултиматум и дадоха 3-дневен срок на протестиращите да се срещнат с тях. Жителите на кв. „Кремиковци" направиха инициативен комитет и поискаха да преговарят, съобщава БиТиВи.

Ако протестиращите не се отзоват на искането, циганите ще заведат дело за дискриминация в Страсбург.

Председателят на Инициативния комитет Юлиан Герасимов се закани, че започват да действат с другите институции, да се събират в махалата. Той е категоричен, че ще си искат правата.

Циганите дадоха пресконференция в сградата на протестантската църква в махалата. По време на нея те обявиха протеста срещу тях за политическа поръчка.

Жителите на Гърмен обаче отказаха среща.

Председателят на Инициативния комитет на жителите на Гърмен Иван Байрактаров е категоричен, че преговори няма да има. Той отсече, че не преговарят с хора, които са против закона и не спазват закона. „Няма място за преговори", отсече Байрактаров.

По думите му, политически сили пазят циганите. Иван Байрактаров подозира, че някой е подшушнал на циганите да поставят ултиматума.

Циганите ще обявят следващите си действия в понеделник.

В същото време продължават описите на незаконните къщи в махалата. Повече от 100 семейства са останали без детски надбавки, защото децата не ходят на училище. Родителите твърдят, че детските им са спрени от месец, откакто има протест.