Последно: Шофьорът на висящата цистерна е спасен броени минути преди 20.00 часа. Мъжът е престоял близо 3 часа в безпомощно състояние в кабината на тежкотоварното превозно средство, надвиснало на 80 м височина.

Километрични задръствания на "Хемус" заради увисналата цистерна
Още...

Пред БНТ главен комисар Тошко Бързилов от Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" съобщи, че шофьорът е жив и здрав. Той е в шок, но е контактен и няма сериозни наранявания. Линейка вече го транспортира към болнично заведение.

Бързилов уточни, че цистерната се е движила от София в посока Ботевград. Той подчерта, че в цистерната няма газ и няма изтичане от нея. Опасност от взрив няма, увери Бързолов. Служителите на реда ще направят всичко възможно да пуснат движението в едната посока до половин час.

Тошко Бързолов уточни, че няма опасност за хората. Няма опасност и за магистралата, тъй като мостът не е разрушен.

Продължителната спасителна операция е проведена от 15-членен екип от спасители и пожарникари. Участвали са четири автомобила - два пожарни, един спасителен, един химически и влекач.

Цистерната е катастрофирала при 37 км на автомагистрала "Хемус". Инцидентът е станал на виадукта в района на Витиня около 17.45 часа, съобщават от пресцентъра на МВР. В района е организирана спасителна операция.

Патрули на "Пътна полиция" спират движението и в двете посоки по магистралата - в района на Яна и в района на Ябланица.

От МВР поясняват, че към мястото на произшествието са насочени специализирани екипи от пожарникари и спасители, както и пътни полицаи.

Органите на реда апелират пътуващите да проявят търпение и разбиране, докато трае спасителната операция.

По-рано се появиха непотвърдени информации, че цистерната е пълна с 30 тона пропан-бутан. Тя продължава да виси над моста на прохода "Витиня", съобщава БиТиВи. Цистерната се намира между първия и втория тунел и виси с кабината надолу от виадукта, който е с височина 128 метра.

Съобщаваше се, че има опасност от мощен взрив на магистралата. Служителите на реда не допускат да се преминава заради мерките за сигурност.

Докато спасителите се опитваха да извадят шофьора от цистерната, лекарски екип чакаше, за да му окаже помощ максимално бързо. Не се знаеше какво е състоянието му.

Екипите, които са на мястото, обливат цистерната с вода, за да избегнат риска от взрив. Предполага се, че вероятната причина за инцидента е спукана гума.

Очаква се 20-тонен кран да дойде да изтегли цистерната. Тя рязко сменила курса си на движение, навлязла в насрещното платно, минала през мантинелата и се е преобърнала.

Движението се отклонява при Горни Богров.

Пред News.bg от пресцентъра на МВР определиха ситуацията като много сложна. Мобилизирани са екипи от близките служби, за да може да се реагира максимално бързо.

Заради инцидента се е образувало задръстване около 5-6 километра в посока София, уточнява БНР.