Трети пореден ден учебният процес в гърменското село Рибново е заложник на политически декларации и взаимни обвинения. Напрежението продължава, след като в средата на миналата седмица временно изпълняващият длъжността директор на средното училище - Манчо Джуркин, бе уволнен от поста, съобщава БНР.

Припомняме, въпросното уволнение предизвика и разпра в парламента, където Цвета Караянчева обяви, че Джуркин е уволнен под давлението на ДПС депутата Ахмед Башев, който „издавал присъди кой в благоевградско ще работи и кой ще бъде безработен".

Част от учителския колектив в Рибново също твърдят, че зад уволнението стои именно кадруването на местния депутат Ахмед Башев, също родом от село Рибново. Останалите педагози и местната власт пък споделят, че приближените до временния директор роднини и приятели, също преподаватели в училището, умишлено създават напрежение и не позволяват на децата да влязат в класните стаи.

След получен сигнал през януари Регионалният инспекторат по образование констатира редица нарушения в училището, повечето от тях тежки, системни във времето и влошаващи качеството на учебния процес. Има опасност заради някои от тях дипломите на учениците, завършили миналата година, да бъдат обявени за невалидни.

От община Гърмен са готови да изпратят комисия и с помощта на полицията да въведат новия директор Светослав Беков в училището, където той преподава биология.

Днес от родното село на Ахмед Башев Рибново тръгва искане за сваляне на имунитета му на народен представител, както и подписка за отзоваването му от парламента, пише e-79.com.

Учители от СОУ "Йордан Йовков" в Рибново и от други учебни заведения в Гърменско се готвят днес да поискат официално и оставката на образователния шеф на област Благоевград Огнян Соколов.

Очаква се оставки да депозират в знак на протест срещу политическите уволнения и около 30 преподаватели от школото в Рибново. За днес се планира и блокиране на училището от учители и местни жители, които се канят да направят жива верига и да не допуснат да влезе новоназначеният директор Светослав Беков, който е лидер на ДПС в съседното село Осиково.

Тази сутрин пред News.bg от ЧЕЗ Електроразпределение опровергаха появилата се в медиите информация за спиране на електроподаването в Рибново сутринта в събота, 22 февруари. По думите на телевизионната водеща от Нова ТВ Люба Кулезич токът в село Рибново е бил спрян точно в 9 часа заради нейното предаване, в което гостуваха бившите директори на местното училище Асин Адемов и Манчо Джуркин.

От ЧЕЗ заявиха, че при тях не е постъпвал сигнал за прекъсване на електрозахранването в селото от 47 дни.